26.- 28.august 2016

Galleri Gamle Ormelet har hatt gleden av å vise malerier av Edyta Sobieraj gjennom elleve sommerutstillinger. Hun har fått spesielt stor oppmerksomhet og vakt slik interesse at vi også fant det naturlig å invitere henne til å være sommerens hovedutstiller på Gamle Ormelet i 2015. Når vi nå inviterer til workshop er det er det en enestående anledning til å møte en kunstner som også har satt dype spor på Gamle Ormelet.

Vi må begrense antall deltagere på Ormelet, så de lønner seg å melde seg fort.

Pris for workshop – 2.750,- Pris overnatting enkeltrom m.frokost 700 pr. natt. Dobbeltrom: 500 pr. natt (pr.pers)

Kaffe/te serveres hele kurset. Man kan også kjøpe annet drikke og kaker.

 

Velkommen! 

Program for workshop med Edyta Sobieraj

Fredag 26. august

Kl 18-20

Edyta Sobieraj holder en innledning på engelsk. Oppsett for praktisk arbeid. Selvstendig arbeid.

Lørdag 27. august
Kl 10-17

Edyta Sobieraj holder en innledning på engelsk. Oppsett for praktisk arbeid. Blanding av introduksjoner, felles opplegg og selvstendig arbeid.

Ca kl 13

Lunsj  – ta med matpakke. Vi har kaker, kaffe og suppe for salg.

Søndag 28.juni
Kl 10-17

Kurs – blanding av introduksjoner, fellesopplegg og selvstendig arbeid.

Ca kl 13

Lunsj  – ta med matpakke. Vi har kaker, kaffe og suppe for salg.

Kl 15-17

Gjennomgang og avslutning

Kursdeltakerne skal primært benytte egne malesaker, men det vil bli kjøpt inn en del felles maling og ”remedier” til felles bruk for og introdusere og illustrere akryl-mediets mange muligheter.

Ta med favorittverktøy, akrylmaling, tegneutstyr, malepapir, plater, lerret o.l. Forslag til utstyrsliste for deltagere som ikke har utstyr fra før:

Pensler:
3-4 fine flate pensler i nylon-kvalitet (best) eller
svinebust (ok kvalitet):
varierende størrelser: 10, 12, 16, 24
1 rund pensel str. 12
1 bred ”fordriver” pensel 8-10 cm

Akrylfarger:

2 gule: varm – cadmium / kald – lemon
2 røde: varm – cadmium / kald – Alizarin Crimson
2 blå: grønn-tone – Prussian eller phtalo blå / ”mot rød” ultramarin blå
Svart
Titan Hvit
Jordfarger: Oker, Rå umbra, Rød Jern-oksyd.

Maleunderlag:
Lerret, papir, plater

Om Edyta Sobieraj

I Edytas Sobierajs bilder sporer man en umiddelbar aktualitet og tidsånd, samtidig som bildene viser til en lang tradisjon og forankring i det klassiske maleriet.

Først og fremst går Edyta Sobieraj til stillebentradisjonen, og til det borgelige interiørmaleriet. Gjenstander som i de klassiske maleriene vitner om forgjengelighet og død, er i Edyta Sobierajs bilder byttet ut med objekter som vitner om hard bruk og levd liv. I Edytas polske bilder finner vi arbeidsredskap, husgeråd, objekter og gjenstander som tilsynelatende er slengt vilkårlig i bildet.

I motsetning til det oppstilte stillebenet, vitner gjenstandene i Sobierajs bilder om et arbeidsliv som pågår i øyeblikket og som skaper en tilstedeværelse i bildet. Tingene har liv, de er i arbeid. Det er som om maleren bare er ute av bildet eller rommet en stund.

Og det er gjennom tingene selv – i den veltede skålen, i den gamle ovnen, i jordfargene og det blå kveldslyset – at et særegent poetisk eller lyrisk språk fremtrer. Komposisjonene kan også oppleves som abstraksjoner utover stemninger og objekter. Øst-Europa er i forvandling, i brytningen etter kommunismen inn i EU-landskapet. Maleriet er igjen blitt aktuelt, også som samfunnspolitisk innspill eller ytring.

Krakows unge kunstnere har en stolt tradisjon å ta vare på. Det er i denne byen Leonardo da Vincis “Dame med hermelin” henger. De polske malernes utdanning er bygget på møysommelige klassiske studier, og mange av samtidens billedkunstnere blir værende i det fortidige. Edyta Sobieraj gjør også bruk av klassisk penselføring og fargebruk. Bildene er stofflige og gjerne i store formater. Om utgangspunktet er tradisjonelt går hun uredd videre inn i en verden som kan oppleves som poetisk og melankolsk. Om dette er en verden av stille ting, er den likevel dramatisk og iscenesatt, gjerne maskulin, røff med røde skjær.

I dag er det uten tvil en stor gjenvunden interesse for maleriet, “the real thing”. Øst-Europas har kommet i fokus som med de unge fra “den nye Leipzig-skolen”. I denne tradisjonen arbeider Edyta Sobieraj med det klassiske maleriet som utgangspunkt for nye uttrykk i en ny tid.

CV- Edyta Sobieraj

Født i Warszawa i 1966, bor nå og arbeider i Krakow. Edyta Sobieraj er utdannet ved Kunstakademiet i Krakow, og tok diplomoppgave med utmerkelse under professor Jan Szancenbach. Hun har tatt doktorgrad i maleri ved Kunstakademiet i Krakow. Sobieraj var stipendiat ved Ministeriet for Kunst og Kultur i 1998, og assistent i malerkunst for professor Adam Brincken. Hennes første utstilling i Norge var på Galleri Gamle Ormelet i 2006.

SEPARATUTSTILLINGER

1995«Diploma -95» Galeria Grota Nobile, Krakow 1997«Interiørvariasjoner» (med W. Pawlak)

Galeria Kolo, Gdansk Maleriutstilling (med A. Rosciecha) Galeria Format, Krakow «Lysets berøring» Panstwowa Galeria Sztuki (Statens Kunstgalleri), Legnica og i Dominik Rostworowsky Gallery, Krakow Besirkusmuseum Herzorgsburg, Braunau, Østerrike Hermann & Knobbe, Berlin

2000 Galeria Sztuki Wspolczesnej, Ostrow Wielkopolski

2001 Galerie Duden, Berlin, Galeria BWA Jatki, Nowy Targ, Galeria MBWA, Krynica Gorska, Instytut Kultury Polskiej, München (org. av Dominik Rostworowski Gallery)

2002 Dominik Rostworowski Gallery, Krakow

2005     «Fortelling om unødvendige ting» Galleri Nautilus, Krakow

2006«Tilstedeværelse» Galleri Gamle Ormelet,

2007 Galleri Ismene, Trondheim

2008 David Himmelbergers Gallery, San Francisco

2009 «Wnętrze – światło – obecność» Galeria

Pryzmat, Krakow, Polen , Galeria Grodzka, Krakow,

2011 Galeria Cztery Ściany, Polen, Kunstverket – Hovedøya galleri

2013 Hole Artsenter

2014 Galleri Kunstverket

 

STIPENDIER OG PRISER

1996, 1997, 1998, 1999

«VI oversikt over arbeider av landets unge kunstnere» Grand prix, Legnica «Presentasjon av Krakows unge kunstnere» 2. pris, Myslenice«Bielsko hösten» Utmerkelse, BWA, Bielsko-Biala «XVII Polsk samtidskunstfestival» 2. pris, Szczecin

«Årets verker, Egeria -98» BWA, Ostrow, Wielkopolski Stipend fra Ministeriet for Kunst og Kultur E. Gepperts konkurranse, utmerkelse BWA, Wroclaw

1998,1999

«XVII Polsk samtidskunstfestival» 2. pris, Szczecin

«Årets verker, Egeria -98» BWA, Ostrow, Wielkopolski

Stipend fra Ministeriet for Kunst og Kultur E. Gepperts konkurranse, utmerkelse BWA, Wroclaw

1993 1994 1995

«West trifft Ost» grafikkstipend, Landshut (Tyskland) «Landskap i samtidig malerkunst» 3. pris, Palac Sztuki, Krakow «Landskap i samtidig malerkunst» 1. pris, Palac Sztuki, Krakow