I 1991 ble stedet restaurert og omgjort til kultursenter. Det gamle pensjonatet var da rivningstruet og ble pusset opp blant annet ved hjelp av lokale sponsorer. Nesten uten offentlig støtte har virksomheten blitt etablert som et av Østlandets mest profilerte kultursentre. Ormelet drives i dag hovedsakelig som galleri og konsertscene for fastboende og sommergjester. Fra mars til november holdes konserter, revyer, opplesninger og intime forestillinger i den gamle dansesalen, samtidig som galleriet viser kollektive og separate utstillinger av kunstnere på et høyt kunstnerisk nivå. Ormelet har etter hvert blitt en godt kjent turistattraksjon og konsertscene og vi har fått mye oppmerksomhet i media. Bak oss har vi 30 år som kultursenter. og målsetteing for de kommende årene er å bruke huset også til workshop  og seminarer i skuldersesongen. Gamle Ormelet har nå fått peis og er vinterisolert og alt ligger til rette for å ta huset i bruk hele året.
Omtale i travelinspector:https://www.thetravelinspector.no/search?q=gamle+ormelet

Vi ønsker å tilby opphold og arbeidsmuligheter for kunstnere innen ulike sjangre. Ideén er ikke ny. Lillebroren til Henrik Ibsen hadde stedet i en periode og skrev til sin storebror i 1885:

”Stedet, eller Gaarden hvor jeg boer paa, heder ”Ormelet”, har en meget smuk og romantisk Beliggenhed – dertilmed prægtige Husebygninger, nydelig Hauge, Naaleskov lige i Baggrund af Husene (som hører til). Der er en stor Slette i Skogen, hvor man kan spadsere – og om Man vil – fantasere, – fra Høiderne er der en storartet Udsigt over Sø og Land. – Her, tænker jeg sommetider, skulde være Stedet for Henrik, som ”Sommeropholdsted”, her kunde han undfange Ideer og samle rigeligt Stof for sin Digtning ved at nyde Naturen i Stillhed – uhindret af Alle.”

Gamle Ormelets utescene; “Mamelukka”

Rundt 1960 heiste noen musikere grandtante Jossies mamelukker til topps i flaggstangen på Ormelet pensjonat. I bakgården hadde de nok hentet plagget fra tørkesnoren der bleikeplassen var. Det er i denne bakgården med riggerloftet som kulisse vi ønsker å gjenskape de mange historiene som bor i veggene på Gamle Ormelet. Fra seilskutetiden og frem til i dag har så mange stemmer og toner satt seg i veggene. Her ligger stoff til operetter/ormeletter – cabareteter og teaterstoff i ny drakt. De skjeve, rare og pussige sporene i bygningene vil gi en ramme til kunst som søker nye veier og er uttrykk for en ny tid. Slik som vi har brukt god tid på å finne potensialet i det gamle pensjonatet vil vi på den nye scenen prøve oss frem til egnet uttrykk og stadig søke nye muligheter. Utescenen gir mange muligheter for eksperimentelle sceneoppsetninger og uformelle konserter. Stemningen med det gamle riggerloftet som bakvegg er som skapt for preformance og crossoverforestillinger og vil kunne fungere meget fleksibelt. Vi har mulighet for å samarbeide med billedkunstnere, forfattere og musikere med tilknytning til stedet. Her kan det avholdes uformelle møter mellom ulike kunstnergrupper og publikum kan selv være medskapende i formidlingen. Scenen er også særlig egnet til å tas i bruk på vakre sommerkvelder, der publikum har forventet seg en innendørsopplevelse.

Gamle Ormelet – legendarisk samlingssted i generasjoner

På Gamle Ormelet har det vært fest i pensjonatet siden 1880-tallet. Gjestene har danset i dansesalen og veggene visker om hete kyss og nattsvermerier. Fremdeles ønsker vi velkommen til bryllup og private anledninger. Huset er aldri stille, men også roen ved høytidlige anledninger finner du her. Den stemningen som skapes rundt langbord eller i bakhagen er intim og spesiell. Her forstyrres vi ikke av uteverdenen, men samler oss om musikken, maten, vinen og hverandre. På Gamle Ormelet skreddersyr vi ditt selskap, for dine venner og familie, eller for firmaer som ønsker en annerledes og spesiell samling.

Vi legger vekt på god mat, gjerne økologisk og vi har et godt vinkart å velge i. På Gamle Ormelet har vi et personale som gir deg en personlig betjening. Vi kan tilby spennende musikk eller andre kulturinnslag for lukkede selskap. Vårt eventtilbud er grenseløst og spennende, men innenfor en kulturell ramme.

Vi har et selskapslokale med bordplass til rundt 110 gjester og har det beste dansegulvet i Vestfold. Et festpyntet Gamle Ormelet er et syn for øyet. Mange gode historier og spennende anekdoter knytter seg til det gamle pensjonatet. Ta kontakt nå om dere har noe å feire.

Les mer her (pdf)

 

Jazzbandet «Sixpence» i sin glansperiode – fra venstre Ulf Arnesen (piano), Johan «Jottit» Johnsen (fiolin), Einar Hoff, Egil Langbrecke og Gustav Upp (sopransaksofoner), Ragnar Grøn (trommer).